Kuzey Avrupa topraklarında yer alan ve adalarıyla ünlü olan Danimarka, insanların Danimarka vize başvurusu ile ziyaret ettiği ülkeler arasında yer almaktadır. AB üyesi olan ülke AB üyesi ülke ve Schengen bölgesi vatandaşlarının ülkeye vizesiz veya Schengen vizesiyle girişine imkan sunmaktadır. Ancak bu iki ülke sınıfına girmeyen kişilerin Danimarka’ya gidebilmek için mutlaka ama mutlaka Danimarka vize başvurusu yapması gerekir. Türk vatandaşlarında ise hizmet, hususi ve diplomatik pasaportu olanların vize zorunluluğu yokken bordo pasaporta sahip olanların vize zorunluluğu var olmaktadır.
Danimarka Vize Başvuru Detayları Nelerdir?
Danimarka vize başvuru detayları vize almak isteyen kişiler tarafından merak edilir. Danimarka vizesi için başvurular İstanbul Danimarka Başkonsolosluğu, Danimarka Ankara Büyükelçiliği ve bu kurumlar tarafından yetki verilen vize başvuru merkezlerine yapılır.
Danimarka vizesi için başvuru yapılması düşünülüyorsa şu adımların uygulanması gerekir.
- Alınacak vize türünün belirlenmesi
- Vize başvuru formunun doldurulması
- Danimarka vize randevusunun alınması
- Danimarka vize evraklarının hazırlanması
- Randevuya katılma
- Vize ücretlerini ödeme
- Vize evraklarının teslim edilmesi
- VIS aracılığıyla parmak izi verilmesi
Bu aşamalar tamamlandıysa eğer geriye yapılması gereken tek şey onay sürecini beklemek olacaktır. Bu sürecin durumunu online olarak takip edebilir ve onay almak durumunda pasaport teslim alınabilir.
Danimarka Vizesi Başvuru Evrakları Hangileridir?
Danimarka ziyareti için gerekli görülen Danimarka vizesi başvuru evrakları, randevu sonrasında hazırlanabileceği gibi randevudan önce de hazırlanabilir. Bu sayede evrakların yeni olması gerektiğinden evrakların yetişmemesi gibi sorunlarla karşılaşılmaz.
Danimarka vizesi randevusunda teslim edilecek evraklar şunlardır;
- Yurda giriş çıkış belgesi (Verilmesi zorunlu olan bu belge Emniyet Müdürlüğü veya e-devlet portalı üzerinden alınabilir)
- Vize başvuru formu (Doldurulmuş ve imzalanmış)
- Pasaport (Seyahat sonrasında da 3 aylık geçerliliği olmalı ve 2 boş sayfası bulunmalı)
- Kimlik fotokopisi
- Vize talep dilekçesi
- Biyometrik fotoğraf (3,5×4,5 cm ölçülerinde ve 2 adet)
- Aktif olan banka hesabının son 3 aylık dökümü
- Uçak bileti ve rezervasyon belgeleri
- Otel ve konaklama rezervasyon belgeleri
- Nüfus kayıt örneği
- Başvuru sahibinin vize sonunda ülkesine döneceğini taahhüt eden belge
- Seyahat için yaptırılan seyahat sağlık sigortası (30 bin Euro teminatı olmalı)
- Finansal durumu gösteren belgeler
Bu belgelerin doğru olması ve en az 3 ay önce alınmış olmaları önemlidir. Aksi takdirde Danimarka vizesi başvuru iptali gerçekleşebilir. Ayrıca bu belgelerin dışında vize çeşidine göre Danimarka’ya gitmek için uygun olunup olunmadığını kanıtlayacak belgelere ihtiyaç duyulur.
Danimarka Vize Başvuruları İçin Parmak İzi Verme Zorunluluğu Bulunuyor Mu?
Danimarka vize başvuruları için parmak izi verme zorunluluğu vardır. Bu nedenle vize için başvuru yapan kişiler konsolosluklarda vize bilgi sistemi aracılığıyla parmak izlerini verirler. Normal şartlarda ülkeler diğer ülkelerde verilen parmak izlerini kabul ederler ancak Danimarka için mutlaka vizeye özel olarak parmak izinin verilmesi gereklidir. Verilen parmak izi 5 yıl boyunca geçerli olur. Zorunlu olan bu işleme 6 yaş altındaki çocuklar tabi değildir.
Danimarka İçin Alınabilecek Vize Çeşitleri Nelerdir?
Danimarka ülkeye giriş yapacak yabancıların vizeler aracılığıyla girişine imkan verir. Bu imkan doğrultusunda ülkeye giriş amacına uygun vizelerden yararlanılır.
Danimarka için alınabilecek vize çeşitleri şunlardır;
- Aile ziyareti vizesi
- Turistik vizesi
- Ticari vizesi
- Eğitim-araştırma vizesi
- Transit vizesi
- Şoför vizesi
- Konferans, kültür ve spor vizesi
- Çalışma vizesi
- Aile birleşimi vizesi
Aile birleşimi ve çalışma vizeleri uzun süreli vizeler olurken transit, şoför, eğitim, aile ziyareti ve diğer vizeler kısa süreli vizelerdir. Kısa süreli vizeler genel olarak Schengen vizesi olarak da anılırlar.
Danimarka Vize Onay Süreci Ne Kadar Sürer?
Danimarka vize onay sürecinin başlaması için Danimarka vize başvuru aşamalarının eksiksiz olarak tamamlanmış olması gerekir. Böylelikle konsolosluk görevlileri verilen evrakları ve başvuru sahibinin durumunu inceleyerek onay işlemini tamamlarlar. Onay süreci yaklaşık 7-12 gün sürer. Vizenin onaylandığı konsolosluğa ait web sitesinden öğrenilirken pasaportlar da onayın ardından teslim alınabilir.
Vize onay işleminin 12 gün içinde sonuçlanacağına dair kesin bir durum yoktur. Resmi tatiller, konsolosluk yoğunluğu ve yapılan incelemeler sebebiyle onayın verilmesi uzayabilir. Bu nedenden dolayı Danimarka vize başvurusu seyahatten 1-3 ay önce yapılmalıdır.
Danimarka’yı ziyaret etmek ve sorunsuz şekilde ülkeye girmek için Danimarka vize randevu adımının gerçekleştirip gerekli süreç sonrasında vize alınması talep edilmektedir. Vize almak zorunda olan Türk vatandaşları ise yeşil pasaportu veya geçerli vizesi olmayan kişiler olmaktadır. Umumi pasaport sahiplerinin Danimarka vize randevu ile birlikte evrakların toplanması aşamasından oluşan başvuruları takip etmesi çok önemlidir. Aksi durumda seyahatleri ile alakalı çeşitli sorunlar yaşama olasılığı yüksektir. Ertelenme, vizenin yetişmemesi veya seyahatin tamamen iptal edilmesi gibi olasılıklar ile karşı karşıya kalmamak adına yapılması gereken Danimarka vize randevusunun alınması ve evrakların bir araya toparlanmasıdır. Bu aşamada vizenin yetişmesi adına süre ayarlaması da yapılmalıdır.