İçindekiler

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Fransa vizesi ile birlikte seyahatlerini gerçekleştirebilmektedirler. Avrupa Birliğinin kurucu üyelerinden biri konumunda olan Fransa, Avrupa Birliği politikalarına göre giriş işlemlerini düzenlemektedir. Fransa vizesi başvuruları, vize türlerine göre farklı şartlarla yapılabilmektedir. Kısa süreli seyahat yapacak olanlar, Fransa Schengen vizesi başvurularında bulunabiliyor ve 90 güne kadar olan seyahatlerini bu vize ile çok rahat bir şekilde yapabiliyorlar. Schengen vizesi C tipi vize olarak adlandırılır ve kısa süreli seyahatler için verilir.

Fransa Vize Onayı İçin Gerekli Belgeler

Fransa vize işlemleri için yapılacak seyahat türüne göre farklı belgeler talep edilmektedir. Fransa vize başvurusunda bulunmak isteyenler öncelikle pasaportlarının 10 yıldan eski olmamasına dikkat etmelidir. 10 yıldan eski pasaportlara vize verilmemektedir.

Fransa vize başvurularında genel olarak talep edilen belgeler şunlardır;

  • Pasaport
  • Pasaport fotokopisi
  • Vize başvuru formu ve taahhütname
  • Seyahat amacını açıklayan dilekçe
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Finansal belgeler
  • Uçak biletleri ve otel rezervasyonları

Bu belgeleri hazırlayanlar, Fransa Konsolosluğuna ya da vize işlem merkezlerine başvurularını yapabilecektir.

Fransa İçin Vize Başvurusu

Fransa için vize başvurularında bulunmak isteyenler, almak istedikleri vize türüne göre belirlenen işlemleri tamamlamalıdır. Kısa süreli ziyaretler için schengen vizesi verilmekte ve belirlenen protokole göre işlemler yapılmaktadır. Uzun süreli ziyaret ya da ikamet durumları için vize şartları, Fransa ülke şartlarına, durumuna ve diplomatik gerekçelere göre düzenleniyor. Fransa için vize başvurusunda bulunmadan önce işlem süresi hesaplanmalı ve seyahat tarihinden önce vize işlemlerinin tamamlanmış olması sağlanmalıdır. Fransa Konsolosluğu gerekli gördüğü durumlarda başvuru sahiplerini mülakata çağırabilecek ya da çeşitli nedenlerle vize reddedilme durumu yaşanabilecektir. Başvurularda eksik evrak olmamasına dikkat edilmelidir.

fransa bayrağı

Fransa Vize İşlemleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vize Fransa başvurularını online olarak yapabiliyorlar. Online site üzerinden dolduracakları başvuru formu ile randevu sayfasına yönlendirilmekte ve buradan alınacak Fransa vize randevu gününde, tüm evraklar tamamlanarak, vize başvuru merkezine teslim edilecektir. Fransa seyahatleri için sadece vize başvuru evraklarını teslim etmek yeterli değildir. Schengen şartlarına göre vize başvurusunda bulunan kişilerin parmak izi kayıtlarının alınması gerekiyor. Daha önceden vize işlemleri için parmak izi verilmişse tekrardan parmak izi vermeye gerek yoktur. Parmaklarında deformasyon olan ve parmak izi sağlıklı alınamayanlar, işlemlerinin sorunsuz yapılabilmesi için doktor raporu almalıdır. Başvuru sırasında yanlış beyan edilen ya da eksik olan her evrak vize başvurusunun reddedilmesine ve seyahatin riske sokulmasına neden olacaktır. Vize işlemleri öncesinde detaylı bilgi alarak işlemler doğru yürütülmelidir.

Fransa Vizesi Almak İçin Farklı Vize Türlerinden Doğru Olanı Tercih Edilmeli

Avrupa Birliği ülkelerine seyahat etmek isteyenler Fransa vizesi almak için başvuruda bulunabilecektir. Fransa seyahatlerini planlayanlara, durumları, yapılacak işler ya da seyahat amaçlarına göre farklı vize türleri veriliyor.

Fransa seyahatleri için yapılacak vize başvuru türleri şunlardır;

  • Turistik vize
  • Ticari vize
  • Aile ziyareti vizesi
  • Transit vizesi
  • Öğrenci vizesi
  • Schengen vizesi

Her vize türü için istenen belgeler ve şartlar farklı olabilmektedir. Fransa seyahatleri için en çok talep edilen vize türü Fransa turistik vizesidir. Turistik vize işlemlerinde de, schengen vize prosedürleri uygulanmaktadır. Fransa’da eğitim görmek isteyenler, öğrenci vizesi başvurularında bulunabiliyor. Öğrenci vizeleri, eğitim sürelerine göre farklı süreli olarak veriliyor.

Fransa Vize Almak İsteyen İşverenler İçin Nasıl Bir Başvuru Adımı Bekliyor?

Fransa vize almak isteyen, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup işveren konumunda olanlar için vize başvuru şartlarını ayrıca belirlemekte ve farklı belgeler istemektedir. İşverenler, pasaport, vize başvuru formu, ticari faaliyet belgesi, Ticaret ve Sanayi Odası kaydı gibi belgeleri hazırlamalıdır. İşverenler için belirlenen vize şartlarının uygulanabilmesi için şirketin yetkilisi tarafından imzalı ve kaşeli olarak düzenlenmiş talep dilekçesinin, son dönem vergi levhasının, başvuru evraklarına eklenmesi gerekiyor. İş amaçlı yapılacak olan ziyaretler için Fransa ticari vize başvurusunu yapmaları gerekiyor. Bu vize ile toplantı, seminer, fuar gibi etkinliklere katılım sağlanabilecektir. Tüm vize başvuru şartları, Fransa Konsolosluğu tarafından belirlenmekte ve belirlenen şartlara göre başvuruların yapılması sağlanmaktadır.

Fransa Vize Alma İşlemlerinde Aile Ziyareti İçin Başvuru

Fransa vize alma işlemlerinde bulunmak isteyenler, Fransa’da bulunan ailelerini ziyaret etmek istediklerini belirterek, aile ziyareti vize başvurusunda bulunabilecektir. Vize başvuruları için kişiler, gerekli evrakların tümünü hazırlamalı, iş hayatı ile ilgili evraklar, mali durum belgesi, başvuru evrakları içerisinde yer almalıdır. Vize başvurusunda bulunan kişi başkasının sponsorluğu ile gidecekse, o kişiye ait belgeleri de hazırlamalıdır. Fransa aile ziyareti vize işlemleri için dilekçe örneği doldurulur ve vize işlem merkezleri aracılığı ile başvurularını yapabilirler. Ziyaret vizesi olarak adlandırılan bu vize ile akraba ziyareti, arkadaş ziyareti vize prosedürleri uygulanmaktadır.

Öğrenciler İçin Fransa Vizesi Başvurusu

Fransa öğrenci vizesi, eğitimlerini Fransa’da sürdürmek isteyenlerin, dil öğrenmek için başvurdukları vize çeşitlerinden birisidir. Öğrenci vizeleri, kısa süreli eğitimler ve uzun süreli eğitimler olmak üzeri iki türde verilmektedir. Kısa süreli eğitimler daha çok dil eğitimleri için verilmektedir. Eğitim süresi 6 aydan daha uzun olan eğitim dönemleri için uzun süreli öğrenci vizesi verilmektedir. Fransa öğrenci vizesi almak isteyenler, alacakları eğitim süresi ve eğitimlerini devam ettirecekleri okul için belirlenen başvuru evraklarının eksiksiz olarak hazırlanması gerekiyor.

Vize başvuru evraklarının eksiksiz olması, başvuru işlemlerinde zaman kaybını önleyecektir. Öğrenci vizesi başvuruları için gerekli olan belgeler, Fransa Konsolosluğundan ya da vize işlem merkezlerinden öğrenilebiliyor. Öğrencilerin sahip olduğu pasaportların geçerlilik süresi, Fransa’da görecekleri eğitim süresinden daha uzun olması gerekiyor. Son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet biometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi, başvuru yapılan okuldan alınan davetiye mektubu, mali belgeler ve diğer belgeler ile birlikte başvuru yapılabilecektir.

Fransa Vize İşlemlerinde Onay Süresi

Fransa seyahatleri için vize başvurularında bulunanlar, vize başvurularının kaç gün içerisinde sonuçlanacağını merak etmektedir. Fransa konsolosluğu tarafından tüm vize işlemleri, vize türlerine göre farklı sürelerde sonuçlandırılmaktadır. Ortalama olarak 4 ile 7 iş günü olarak belirtilmektedir. Fransa Konsolosluğu vize işlemlerinin değerlendirildiği tek yetkili birimdir. Vize işlem merkezleri, başvuranlardan aldıkları evrakları, Fransa Konsolosluğuna teslim eder ve onay verilmesini beklerler. Fransa schengen vizesi başvuruları için ortalama 7 gün içerisinde, başvuru evraklarının inceleneceği belirtilmektedir. Fransa seyahatlerinin zamanında yapılabilmesi için seyahat tarihinden çok önce başvurunun yapılması ve vize sonuçlanma süresinde sıkıntı yaşanmaması gerekiyor.

Fransa D Vizesi

Fransa schengen vizesi kısa süreli seyahat vizesi olarak tanımlanır ve 180 gün içerisinde en fazla 90 güne kadar ziyaretleri kapsamaktadır. Fransa seyahatlerini 90 günden daha uzun süreli olarak planlayanlar, aile ziyareti, çalışma, öğrenim gibi işlemler için D vize başvurusunu yapmalıdır. D vizesi uzun süreli vize olduğu için başvurular, Fransa Konsolosluğuna ya da Fransa Büyükelçiliğine doğrudan yapılmaktadır. Tüm vize işlemlerinde olduğu gibi D vize işlemlerinde de yapılan değerlendirme sonrası vize reddi olabilecektir. Her başvurucu, kendisine bildirilen ret nedenine bağlı olarak itiraz edebilecektir. Ya da ret nedenlerinde yer alan eksiklikleri giderdikten sonra yeniden başvuru yapabilecektir. Fransa D vizesi ve schengen vizesi için detaylı bilgiler edinildikten sonra başvurular yapılmalıdır. Fransa schengen vizesi ile tüm schengen ülkeleri, Fransa’dan başlanmak şartıyla ziyaret edilebilecektir.

Fransa Vize Başvurusu

Türkiye’ye vize uygulayan ülkeler arasında Fransa’da bulunuyor. Fransa vize başvurusu, Shengen bölgesinin diğer ülkeleriyle benzerlikler gösteriyor olsa da Fransa’ya özel uygulamalar veya ufak tefek uygulama farklılıkları da bulunuyor.

Fransa Vize Başvurusu Adımlarında Uygulanan Pasaport Sınıfları

Fransa vize başvurusu için evraklar, hem vize kategorisine hem de vize talebinde bulunan kişinin pasaportunun niteliğine göre değişiklik gösterebiliyor. Hizmet, hususi ve diplomatik pasaport sahipleri 180 gün içerisinde 90 günlük süre için vizeden muaf tutuluyor. Ancak umuma mahsus pasaport sahiplerinin bir gün için bile Fransa’ya girmek istemeleri durumunda vize almaları gerekiyor.

Fransa Vizesi Başvuru Evrakları Nelerdir?

Fransa vizesi başvuru evrakları da diğer ülkelerin vize evrakları gibi iki kategori de incelemeyi gerektiriyor. İlk grup evraklar, müracaat için standart olarak düzenlenmesi gereken belgelerden oluşuyor. Bu bahsettiğimiz Fransa vize başvuru evraklarının tamamını teslim etmeden müracaat geçerli olmuyor.

Bunlar;

  • Pasaport,
  • Pasaport ve varsa daha önceden Shengen bölgesi ülkelerinden alınmış vizelerin fotokopileri,
  • Vize başvuru formu
  • Dilekçe (Fransa Büyükelçiliğine hitaben vize talebini ve seyahat maksadını içerecek şekilde yazılmış olması gerekiyor)
  • Fotoğraf (2 adet, 3.5 cm x 4.5 cm ölçülerinde, yeni çekilmiş ve biyometrik)
  • T.C. kimlik kartı fotokopisi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Seyahat sağlık sigortası Poliçesi(30.000 Euro teminatlı)
  • Mali durum belgeleri (Banka hesap dökümleri, tapu ve araç ruhsatı gibi)
  • Seyahat rezervasyon kayıtları / biletler
  • Meslek durumunu gösterir belgeler

Fransa vizesi alma maksadı ne olursa olsun ihtiyaç duyacak bu belgelerin dışında maksada göre ve bir nevi maksadın ispatını sağlayan belgelere de vize almak için ihtiyaç olacaktır.

Fransa Vize Başvuru Kategorileri

Fransa vize başvuru evraklarını doldurmaya başlamadan önce hangi kategoride olan bir vizenin maksadı karşıladığını tespit etmek gerekiyor.

Fransa, temelde üç tip vize sunuyor:

  • Kısa süreli vize (90 günden daha kısa süre için Fransa’da bulunacaklara veriliyor)
  • Uzun süreli vize (Fransa’da 90 günden fazla kalacaklara veriliyor)
  • Transit vize (Başka bir ülkeye gidiş için sadece Fransa’daki havaalanını kullanacaklara veriliyor)

Bu kategoriler, Fransa’da kalınacak süreye bağlı olarak belirlenmesine rağmen, vize verilmesinde Fransa’ya giriş maksadı önemli rol oynuyor ve farklı ilave belgelere ihtiyaç duyulabiliyor.

Vize müracaatı sırasında vize alma sebebi de sorgulanıyor. Online olarak yapılan ilk başvuruda;

  • Turistik ziyaret
  • Eğitim
  • Sağlık (tıbbi tedavi)
  • Çalışma
  • Resmi görev
  • Emeklilik anlaşmasından istifade
  • Aile veya özel ziyaret maksatlarından birisinin seçilmesi gerekiyor.

Vize süresi ve Fransa vize başvuru maksadına göre konaklama ana nedeni başlığı altında bu maksatların bir kısmı detaylandırılıyor. Örneğin çalışma maksadıyla Fransa vizesi talep eden birinin; nerede çalışacağı, çalışma şekli bu bölümde yer alıyor. Bilimsel ve kültürel çalışmalar için Fransa vizesi alacakların da çalışma maksadıyla vize talebinde bulunmaları gerekiyor.

Vize Başvurusu Fransa İçin Nereye Yapılır?

Vize işlemleri için dünyadaki genel uygulama, işlemin konsolosluklar tarafından yürütülmesidir. Ancak vize başvurusu Fransa için yapılacaksa online başvurunun ardından işlemler VFS Global aracılığı ile yürütülüyor.

Vize başvuru işlemleri yetkilendirilmiş şirketler tarafından yürütülse de asıl yetki Fransa Büyükelçiliğinindir. Her ülkenin toprakları üzerindeki mutlak hâkimiyetinin bir sonucu olan bu yetki, sadece işlemler açısından ve bazı ülkeler tarafından özel kuruluşlara devredilebiliyor. Söz konusu şirket de işlemler ilk için müracaat sahibini Fransız Büyükelçiliğinin sayfasına yönlendiriyor.

Fransa İçin Vize Başvurusu Ne Zaman Yapılır?

Bir ülkeye seyahat etmek için önceden seyahat ve konaklama planlarının yapılması beklenir. Planlanan seyahat tarihine göre işlemlerde yaşanabilecek gecikme sebebiyle yeterince önceden Fransa için vize başvurusu yapmak gerekir.

Fransa vizesi için başvuru, Fransa’ya seyahat etmek isteyen kişilerin öncelikle Fransa Büyükelçiliği’ne veya Fransa Konsolosluğu’na gitmeleri gerekir. Fransa vizesi için başvuru, en az 3 ay önce yapılması önerilir. Bu, vize işlemlerinin tamamlanması ve Fransa’ya gitmek isteyen kişinin vize alması için yeterli zamanın olmasını sağlar.

Fransa vizesi için gerekli belgeler arasında pasaport, seyahat sebebinin belgeleri, çalışma durumu ve finans durumu hakkında belgeler bulunur. Başvuru sırasında, başvuru sahibinin Fransa’ya gitme amacı, kalış süresi, konaklama yeri ve benzeri konular hakkında bilgi vermesi gerekir.

Fransa vizesi için başvuru, Fransa Büyükelçiliği veya Fransa Konsolosluğu’nun internet sitesinden veya kişisel olarak yapılabilir. Başvuru işlemlerinin tamamlanmasından sonra, vize işleminin sonuçlanması için bir süre beklenmesi gerekir. Fransa vizesi alındıktan sonra, Fransa’ya seyahat etmek için gereken tüm formaliteler tamamlanmış olur.

Fransa vize işlemleri, vize talebinde bulunan kişinin uyruğuna göre değişiklik gösteriyor. Bunun yanında, müracaat yoğunluğu, uluslararası ilişkiler gibi bazı hususlar da vize süresini ve vize verilip verilmemesini etkileyebiliyor. Fransa Büyükelçiliği tarafından, seyahat tarihinden en az 15 gün öncesinde müracaat işlemlerinin yapılmış olması tavsiye ediliyor.

Fransa vizesi için müracaatta farklı bir husus dikkat çekiyor. Kısa süreli vizeler için 3 ay, uzun süreli vizelerde de seyahat tarihinden 6 aydan daha öncesinde müracaatlar kabul edilmiyor.

Büyükelçilik Sayfasındaki Maksatlar Seyahat Maksadıyla Uyumlu Değil mi?

Fransa Büyükelçiliğinin sayfasından başvuru yaparken bazı bilgiler hazır formlar şeklinde sunuluyor. Uygun seçeneği bularak devam etmek gerekiyor. Bu maksatlar oldukça geniş tutulmuş olmakla birlikte bazı özel durumları karşılayamaması gibi bir durumun da mümkün olacağı dikkate alınıyor. Bu durumda herhangi bir vize talep sebebi seçmek yerine vize başvuru merkezi ile irtibata geçilmesi gerekiyor.

Fransa Vize Başvurusunun Şahsen Yapılması mı Gerekiyor?

Fransa Büyükelçiliği sayfasında bulunan vize başvuru adımları takip edilerek başvuru formuna ulaşıp doldurulması gerekiyor. Ancak, Fransa vizesi için başvuru formunun mutlaka vize başvuru merkezine teslim edilmesi gerekiyor.

Vize Müracaat Formunun Teslimi Dışında Vize Başvuru Merkezine Gitmek Gerekiyor mu?

Sahteciliğin önüne geçebilmek için hemen hemen tüm devletler, ülkeye giriş yapacak kişilerin biyometrik verilerini alıyor. Bu nedenle vize başvuru merkezini belirledikten sonra hem müracaat formunu teslim etmek hem de parmak izi vermek üzere randevu almak ve söz konusu merkeze gitmek gerekiyor. Vize almak için ödemeler internet üzerinden yapılmamışsa, bu ücretler de merkezlerde ödenebiliyor.

Çoklu Giriş ve Grup Vizesi

Vize başvuru formu, tek giriş, çift giriş veya çok giriş için Fransa vizesi talep edebilecek şekilde düzenlenmiştir. Talebe rağmen birden fazla girişli vize verilmemiş olma ihtimali dikkate alınarak mutlaka kontrol edilmelidir. Aksi takdirde Fransa’dan çıktıktan sonra tekrar vize almadan Fransa’ya girmek mümkün olmayacaktır.

Başka bir uygulama da grup oluşturmayı mümkün kılan uygulamadır. İlk müracaatın ardından birlikte seyahat etmek üzere evraklara 6 kişiye kadar ilave yapılabiliyor. Bu kişi sayısını artırmadan 6 yolculuk için de vizeyle ilgili başvuruda değişiklik mümkün oluyor.

Seyahat Maksadına Göre İstenen İlave Belgeler

Vize talep eden her ülke, ziyaret maksadının doğruluğundan ve bu maksada ulaştıktan sonra bağlı bulunan ülkeye dönüleceğinden emin olmak ister. Bu nedenle her vize talebinde bu maksadın ispatına yarayacak belgelerle müracaatın güçlendirilmesi iyi olacaktır.

Turistik maksatlı gidecek öğrencilerden öğrenci belgesi ve seyahat masraflarını karşılayacak kişinin mali durumunu gösterir belgeler isteniyor. Ayrıca reşit olmayanlar için muvafakatnameye ihtiyaç duyuluyor.

Aile ziyareti için gidecek kişilerin ziyaret edilecek aileden davet mektubu ve Fransa’da yaşayan bu ailenin mali durumunu gösterir belgelere ihtiyaç duyuluyor.

Öğrenim maksadıyla alınacak vize için müracaatta bulunanların; öğrenci belgesi, Fransa’da eğitim göreceği okuldan verilmiş kayıt belgesi, öğrenimi boyunca masraflarını karşılayacak kişinin dilekçe ve mali durumunu gösterir belgelere ihtiyaç duyuluyor.

Bir işverenin vize müracaatında; faaliyet belgesi, SGK kaydı, vergi levhası, ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri, oda kaydı aranırken Fransa’da bir iş görüşmesi yapacaksa davet mektubuna, ortak bir iş söz konusuysa Fransa’da faaliyet gösteren şirketin durumunu gösterir belgeler ve sözleşmelerin müracaat evraklarına eklenmesi gerekiyor.

Özel bir kurum 7 kuruluş çalışanları için çalışılan yere ait işveren için istenen belgelere ilaveten; şirketin imza yetkilisi tarafından kaşeli ve imzalı olarak düzenlenmiş bir dilekçe, son üç ayın maaş bordroları ile SGK Giriş ve SGK hizmet dökümü gerekiyor. Çalışılan işyerinde bir yılını doldurmayanlar için ayrıca önceki iş yerinden de işe giriş belgesi alınması isteniyor.

Emeklilerin ise emekli maaşı aldıkları bankaya ait banka hesap cüzdanının fotokopisini maaş bilgileri net olarak görülecek şekilde hazırlayarak diğer belgelere ek olarak vermeleri gerekiyor.

Devletler, vize evraklarında değişiklik yapma konusunda herhangi bir kısıtlamaya tâbi bulunmuyor. Bu nedenle vize almak için müracaat edilmeden önce evrakların konsolosluklardan veya yetkilendirdikleri şirketlerden teyit edilmesinde fayda bulunuyor.

Son olarak bilinmesi gereken bir husus: Fransa vize başvuru formu sonuna koyulan notlarla, kişisel verilerin işlenmesi konusunda yetki verdiğinizi ve müracaatınız kabul edilmediğinde vize ücretinin geri ödenmeyeceği konusunu da içeren bir taahhütnameyi de imzalatıyor.

Fransa Vize Randevu

Fransa vize randevu işlemleri sonucunda vize başvuru işlemlerine başlayanlar, vizelerini aldıktan sonra planladıkları tarihlerde seyahatlerine başlama olanağına sahip olurlar. Fransa Konsoloslukları ya da vize başvuru merkezleri, randevu alınmadan başvuru evraklarını kabul etmeyecektir. Fransa Konsolosluğundan, vize başvuru işlemleri ve Fransa vize randevu ile ilgili bilgiler alınabilmekte ve kişiler yönlendirilmektedir.

Fransa Vizesi Randevu Alma İşlemleri

Fransa vizesi randevu alma işlemlerine başlamadan önce, hangi vize türü talep edilecekse ona göre hazırlıkların yapılmaya başlanması gerekiyor. Alınan randevu günü tüm evrakların eksiksiz olması ve başvuru merkezine teslim edilmesi gerekiyor. Vize başvuru merkezleri, seyahat amacına göre hangi vize türü için başvuru yapılabileceği ve hangi evrakların hazırlanacağı hususunda bilgi veriyorlar. Vize randevusu almak isteyenler, online sistemler üzerinden randevu işlemlerini yapabiliyorlar. Pasaportlarını ve vize için istenilen evrakları hazırlayanlar, Fransa vizesi randevu tarihinde, tüm evraklarını teslim edecek ve Fransa Konsolosluğu tarafından değerlendirmeye alınacaktır.

Fransa Vizesi Randevusu Nasıl Alınır?

Fransa vize randevusu nasıl alınır sorusu, vize başvuru merkezine iletilen soruların başında yer alıyor. Fransa Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş olan vize başvuru merkezlerinin online siteleri üzerinden randevu alma işlemi yapılabiliyor. Online sitede yer alan “randevu al” sekmesini seçenler, kimlik bilgilerini girerek, kendileri adına ve beraber vize başvurusunda bulunacakları diğer aile bireyleri için randevu alabileceklerdir. Fransa Konsolosluğundan vize randevusu almak isteyenler de telefonla ya da online olarak Fransa vize randevusu alabiliyorlar.

Fransa Vize Randevu Alımı İçin Bölgeler

Fransa vize randevu alımı işlemleri için herkes ikamet adreslerine göre belirlenen bölgelerdeki vize başvuru merkezleri üzerinden işlemlerini yapabilecektir. Türkiye’de Fransa vize başvuruları için iki bölge oluşturulmuştur.

Bu bölgeler şunlardır;

  • Ankara Fransa Büyükelçiliği
  • İstanbul Başkonsolosluğu
  • Bu illerdeki vize başvuru merkezleri

Ankara bölgesi olarak, Ege ve Marmara bölge illeri dışındaki tüm illerde ikamet edenlerin başvuruları kabul ediliyor. İstanbul bölge ayrımında da sadece Marmara ve Ege bölgesindeki illerde ikamet edenlere yer veriliyor ve herkes bulunduğu ilden sorumlu olan bölgedeki başvuru merkezinden randevu alabiliyorlar. Türkiye ile Fransa arasında yapılan ikili anlaşmalara göre kimlerin vize alabileceği, kimlerin vize işlemlerinden muaf olabileceği belirtilmiştir.

Fransa Vizesi Online Randevu

Online olarak vize randevu Fransa işlemleri yapılabilmektedir. Schengen vizesi başvurusunda bulunacak olanlar, vize başvuru merkezi olarak hizmet veren firmanın internet sitesi üzerinden randevu işlemlerini yapabilecektir. Uzun süreli vize işlemleri için başvuracak olanlar, Fransa Konsolosluğu sitesi üzerinden online işlemler yapabiliyorlar. Online sistem üzerinden, randevu formunu dolduranlar, randevu tarihini ve saatine seçerek işlemlerini tamamlayabilecektir. Online randevu alındıktan sonra, randevu gününe kadar tüm belgeler, güncel olarak hazırlanmalıdır. Vize başvuru merkezinde, randevu saatinden en az 15 dakika önce hazır olmak gerekiyor.

Fransa Vize Türleri

Seyahat amacına göre vize başvuru evrakları hazırlanarak, randevu tarihlerinde başvurular yapılabilmektedir.

Fransa vize türleri şunlardır;

  • Turistik vize
  • Ticari vize
  • Aile ziyaret vizesi
  • Öğrenci vizesi
  • Transit vize
  • Schengen vizesi

Dünyanın her yerinde insanlar, kendi ülkeleri dışında başka ülkelere seyahat yapacakları zaman çeşitli izin belgeleri almak zorundadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Fransa’ya yapacakları ziyaretlerini, vize alarak yapabiliyor. Bazı pasaportlara sahip olanlar vize işlemlerinden muaftır ve bu pasaportlara sahip olanlar, Fransa vize işlemleri ile uğraşmadan, belirlenen süre içerisinde ziyaretlerini yapabilecektir. Fransa vize randevusu alındıktan sonra vize türüne göre istenen evraklar eksiksiz hazırlanır ve teslim edilir.

Fransa Vize İşlemleri

Shengen bölgesi ülkeleri arasında yer alan Fransa vize işlemleri açısından diğer ülkelerle büyük benzerlikler gösteriyor olsa da vize sınıflandırması el alındığında oldukça sade bir yöntem kullanıyor. Ulaşım imkânları ve iletişimdeki baş döndürücü değişim dünya nüfusunu da her zamankinden daha hareketli hale getiriyor. Devletler, oluşabilecek kontrolsüz göçü önlemek ve ülke imkânlarından öncelikle kendi vatandaşlarının istifadesini sağlamak için ülkelerine yapılmak istenen girişlerde vize uyguluyorlar.

Fransa Vizesi İşlemleri Nerede Yapılıyor?

Birçok Avrupa ülkesi gibi vize işlemleri Fransa tarafından da kısmen akredite şirketlere devredilmiş durumdadır. Fransa Büyükelçiliği internet sayfasından Konsolosluk işlemlerine geçildiğinde vize işlemleri için VFS Global şirketine yönlendirme yapılıyor. Söz konusu şirket sizi tekrar vize müracaat formunun doldurulması için Fransa Büyükelçiliğinin ilgili sayfasına yönlendiriyor. Müracaat evraklarını doldurduktan sonra işlemleriniz vize başvuru merkezinde sürdürülüyor.

Vize işlemleri her ne kadar akreditasyon almış şirketler tarafından yürütülse de nihai işlem makamının ve tüm sorumluluğun Fransa Büyükelçiliği nezdinde görev yapan konsolosluklarda olduğunu unutmamak gerekiyor.

Fransa İçin Vize İşlemleri İle İlgili Fransa Tarafından Yapılan Vize Sınıflandırması

Birçok ülkeden farklı olarak Fransa vizeleri sürelerine göre sınıflandırıyor. Fransa’dan farklı sınıflandırma yapan ülkeler, vize talep maksadını sınıflandırmada kullanırken Fransa için vize işlemleri esnasında vize talep maksadı ortaya konuluyor.

Sürelere göre vize sınıflandırması;

  • Transit vize
  • Kısa süreli vize
  • Uzun süreli vize

Havaalanından transit geçişler için transit vize veriliyor. Kısa süreli vize Fransa’da 90 güne kadar kalacaklara, uzun süreli vize ise 90 günden daha uzun süreyi Fransa’da geçireceklere veriliyor.

Fransa Vizesi İşlemleri Yapılırken Müracaatta Zaman Sınırlamaları

Vize müracaatında, en son müracaat gününe dair bir kısıtlama bulunmuyor. Ancak, geç yapılan müracaatlarda vizenin seyahat tarihine yetişmemesi ihtimalinin her zaman dikkate alınması gerekiyor. Fransa Büyükelçiliği, bir zaruret olarak uygulamasa da seyahat tarihinden asgari 15 gün önce evrakların teslim edilmesini tavsiye ediyor.

Bununla birlikte zaman ile ilgili resmi tahdit ile çok erken müracaatların önüne geçiliyor. Kısa süreli vize müracaatları; seyahat tarihinden 3 aydan daha önce, uzun süreli vize müracaatları ise yine ülkeye girişin planlandığı tarihten altı aydan daha erken yapılması kabul edilmiyor.

Vize Almak İçin Takip Edilecek Yöntem

Fransa’da ve Fransa’dan geçiş yapılacak diğer Shengen Bölgesi ülkelerinde kalınacak toplam süre 90 günün altında ise sahip olunan pasaport tipine göre vize işlemine ihtiyaç bulunmayabilir. Diplomatik pasaport, hususi pasaport ya da hizmet pasaportuna sahip olanların kısa süreli vize almaları gerekmiyor. Umuma mahsus pasaport sahiplerinin ise kısa süreli vize almaları gerekiyor. Fransa’da kalış süresi 90 günden fazla olacaksa vize pasaport tipi ne olursa olsun vize almak gerekiyor.

Vizeye olan ihtiyaç belirlendikten sonraki ilk işlem, ihtiyaç duyulan vize sınıfının belirlenmesini içermelidir. Bu ilk işlemde, vizeyi talep maksadı devreye giriyor.

İlgili internet sayfasından kişisel bilgilerin doldurulmasının ardından formdaki Fransa’ya gidiş sebepleri;

  • Resmi görev
  • Turistik ziyaret
  • Emeklilik anlaşmasından istifade
  • Eğitim
  • Çalışma
  • Tıbbi tedavi
  • Aile veya özel ziyaret olmak üzere 6 ana seçenek olarak sunuluyor.

Oldukça geniş kapsamlı olan bu seçeneklerin alt başlıkları da başka bir kutucuk vasıtasıyla giriliyor. Bu bölümdeki hususların içinde bulunulan durumu kapsamadığı düşünülüyorsa alışılagelmiş olan en yakın seçeneği işaretlemek yerine vize merkezi ile irtibata geçilmesi gerekiyor.

Vize için gerekli formlar doldurulduktan sonra randevu alınarak bu formların çıktıları ve gidiş maksadı, mali yeterliliği ve Fransa’dan tekrar ayrılma durumunu destekleyici nitelikteki belgelerle birlikte vize merkezine gidiliyor. Bu merkezlerde biyometrik veriler kayıt altına alınıyor ve ücret tahsil ediliyor. Fransa vize işlemleri ile birlikte belgelerin tesliminin ardından vizenin durumu; konsolosluk sayfasından dosya numarası ve doğum tarihiyle, akredite şirket internet sayfasından verilen referans numarası ve soyadı kullanılarak takip edilebiliyor.

Fransa Vizesi Evrakları

Ülkeler arasında ufak tefek farklılıklar bulunsa da Fransa vize evrakları da diğer ülkeler tarafından istenen evraklardan çok fazla farklılık oluşturmuyor. Devletler, topraklarına giren yabancı sayısını sınırlamak, kontrolü ele almak veya uluslararası ilişkilerde mütekabiliyet esasının bir gereği olarak vize şartı koşuyor. Ülkeden ülkeye farklılık gösteren bu uygulamada, vize almak isteyenlerden çeşitli Fransa vize evrakları isteniyor.

Fransa Vizesi Sınıflandırılması

Vizeler, uygulayan ülkeler tarafından çeşitli sınıflandırmalara tâbi tutuluyor. Transit geçiş, Kısa ve uzun süreli vize olarak sınıflandırma yapılarak böylece sınıflandırmada tam bir sadelik sağlanıyor. Ancak Fransa vizesi için gerekli evraklar vize süresine bağlı olarak değil vizenin alınma maksadına göre değişiklik gösteriyor.

Fransa’nın Vize Uyguladığı Pasaport Türleri

Fransa vize için gerekli evraklar konusunda diğer ülkelerden çok farklı uygulamalar yapmıyor. Ama vize için müracaat edeceklerin öncelikle vizeye ihtiyaçlarının olup olmadığına bakmaları gerekiyor.

Fransa kısa süreli vizeyi sadece umuma mahsus pasaport taşıyanlar için uyguluyor. Uzun süre Fransa’da kalmak isteyen tüm pasaport sahiplerinin Fransa vizesi gerekli evraklar konusunu dikkatle incelemeleri gerekiyor.

Fransa vizesi için gerekli evraklar, Fransa’ya gidiş amacınıza göre değiştiğinden vize türleri, Fransa’ya gidecekler açısından sadece vize almaya ihtiyaç duyup duymayacaklarını tespit etmek için gerekiyor.

Fransa Vizesi İçin Gerekli Belgeler

Fransa vizesi için gerekli belgeler iki grup olarak karşımıza çıkıyor. İlk grup, vize almak durumunda olan kişilerin her durumda konsolosluk adına bu işi yürüten şirkete teslim etmesi gereken evraklardan oluşuyor.

Fransa vize belgeleri, diğer ülkeler için gerekenlerle büyük oranda benzerlik gösteriyor. Vize alacakların her durumda hazırlayacakları belgeler arasında;

  • Pasaport ve pasaport fotokopisi
  • T.C. Kimlik fotokopisi
  • Biyometrik fotoğraf
  • Vize başvuru formu
  • Vize talep dilekçesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Seyahat sağlık sigortası bulunuyor.

Fransa vize istenen belgeler bunlarla sınırlı kalmıyor. Ancak, Fransa’ya gidiş maksadına göre Belgeler farklılıklar gösteriyor.

Yukarıda sıralanan ve tüm vizeler için gerekli olan Fransa vizesi gerekli belgeler arasında bulunmayan mali durum ve meslek bilgileriyle ilgili belgeler genel olarak istense de detayları açısından Fransa’ya gidiş maksadına göre farklılıklar gösteriyor.

Fransa vize gerekli belgeler akredite şirkete teslim ediliyor. Ama bu evraklar Fransa tarafından tespit edilen esaslara göre değerlendiriliyor.

Ayrıca teslim edilen Vize evrakları Fransa için Büyükelçiliğinin nihai sorumluluğunu taşıyor

Vize için gerekli evraklar Fransa tarafından belirlense de Shengen ülkeleri standartlarından daha düşük olamıyor.

Maksat Ve Meslek Durumuna Göre Fransa Vize İçin Gerekli Evraklar

Fransa için vize evrakları hazırlanırken meslek durumu önem taşıyor. Bir işveren çalışma durumunu ispat için vergi levhası, faaliyet belgesi, sicil gazetesi fotokopisi, imza sirküleri ve oda kaydı isteniyor.

Fransa vizesi almak için gerekli evraklar zaruri ve destekleyici olarak da ayrılabilir. İşveren konumundaki birisi aslında yukarıda sıralanan belgeler ile durumunun uygunluğunu gösteriyor. Bunun yanında ek gelir durumunu gösterir belgeler varsa bu belgeler vize alınmasını kolaylaştırıyor.

Kamu çalışanı için istenen ilave Fransa vizesi belgeleri arasında; SGK belgeleri, izin belgesi, kamu görevlisi olduğunu gösterir belge ve son üç ayın maaş bordroları bulunuyor.

Bir çiftçi Fransa’ya gitmeyi planladığında Fransız vizesi için gerekli belgeler arasına çiftçilik belgesi de giriyor. Öğrenci turizm maksadıyla vize almak istediğinde; öğrenci belgesinin yanında masraflarını karşılayacak kişinin mali durumuna ilişkin belgeler ve taahhütname isteniyor.

Fransa vizesi için istenen belgeler, gidiş maksadının ispatına yönelik olarak da değişiklik gösteriyor. Bir konferansa gidecek bilim adamı için davet mektubu vize işlemini kolaylaştırıyor. Özellikle uzun süreli vize taleplerinde daha fazla evraka ihtiyaç duyuluyor. Fransa’da çalışacak bir şahsa karşı taraftan gönderilecek bir davet mektubunun yanında Fransa’daki şirkete dair bilgiler gerekiyor. Eğitim için giden bir şahsın evrakları arasına Fransa’da eğitim göreceği okuldan alınan belgeyi koyması, uzun süreli vize sahibi olabilmesinin bir şartı olarak görülüyor.

Vize için sıralanan tüm evraklar, vize talep maksadınızın ispatını sağlarken, Fransa’da yasadışı kalma gerekçenizin olmadığını göstermeyi hedefliyor. Fransa vizesi gerekli evraklar zaman içerisinde değişiklikler olabileceği gibi bu maksada uygun ek belgeler de evraklar dahil edilebilir.

Call Now ButtonHemen Ara