Hollanda Vize İşlemleri
Hollanda vize işlemleri ile birlikte görüşmeye çağrılma ihtimali oluşabilmektedir. 2014 yılından sonra herhangi bir Schengen ülkesinden vize alırken parmak izi vermiş olma halinde yeniden görüşmeye çağrılmak gerekmez. Ama sisteme kayıtlı parmak izi olmadığında şahsi olarak görüşmeye ve parmak izi onayı almaya gitmek gerekecektir. Bir anlamda bu durum güvenlik için yapılan Hollanda vize işlemleri olarak düşünülebilir. Randevu online şekilde alınır. Online olarak alınan randevu saatinden 15 dakika önce istenen evraklarla birlikte sırada olmaya dikkat edilir. Aksi durumda randevu iptal edilir. Randevu konusunda unutulmaması gereken bir başka konu ise seyahatin ne kadar süre olduğudur. Seyahatin en fazla 2 ay öncesinden başvuru yapılabilir. En az da 15 iş günü kalması halinde konsolosluk evrakları kabul eder. Bunun için vize işlemlerinde zaman konusunda da titiz davranılmalıdır.
Evrakların toplanıp konsolosluğa ulaştırılmasından sonra artık değerlendirme için beklemek gerekir.
Vize İşlemleri Hollanda Konsolosluğundan mı Yapılır?
En sık merak edilen konulardan olup, sorulanlardan bir tanesi vize işlemleri Hollanda konsolosluğundan yapılır mı? şeklindedir. Her konsolosluğun işleyişi farklı olmasına karşılık Hollanda aracı kullanma durumuna da bakmadan sadece vize işlemleri Hollanda konsolosluğu üzerinden yapılır. Bunun dışında başvuru merkezi veya farklı bir seçenek söz konusu olmaz. Görüşme konusunda da ihtimaller göz önünde bulundurulmalıdır.
Schengen ülkelerinden bir tanesi olan Hollanda’nın hangi amaçla ziyaret edilmek istenildiğine ve hangi ülkenin vatandaşı olunduğuna göre vize durumunu kontrol ederek ziyarette bulunulabilir. Türk vatandaşı olma halinde yeşil pasaport sahibi olunmadığı için her gezi için vize almak zorunlu olmaktadır. Gri veya diplomatik pasaport sahipleri için farklı uygulamalar olsa da bordo ve yeşil pasaport kullanıcıları için vize istenmesi veya istenmemesi nettir.
Yeşil pasaportun olmadığı hallerde geçerli vize olmadan ülkeye ziyaret etmeye izin verilmez. Unutulmaması gereken bir başka konu ise her vize alındığında ülkeye girişin kesin olmadığıdır. Havalimanında kontroller sırasında güvenlik veya farklı gerekçeler ile ülkeye alınmadan geri yollanmak da mümkündür. Bunun için dikkatli olmak ve gerçek nedenlerle vize alındığını görevliye aktarmak önemlidir.
Hollanda Kimlerden Vize İster?
Hollanda tarihi ve turizm çekicilikleri konusunda olduğu kadar iş amacıyla yapılan ziyaretlerde de sıkça tercih edilir. Ailesinden birileri olduğu için aile ziyaretlerinde bulunmak isteyenlerin sayısı da oldukça fazladır. Hollanda konsolosluğundan vize almak istenildiğinde sadece Hollanda’yı ziyaret edecek olmakta gerekmez.
Bu konuda şu şekilde bir uygulama bulunur:
Ziyaret farklı Schengen ülkelerini kapsasa da en çok konaklama Hollanda’da olabilir,
Yine farklı ülkeleri kapsaması halinde ilk giriş ülkesi Hollanda olabilir.
Bu durumların geçerli olması halinde tercih Hollanda olmalıdır. Bu şekilde ülkelere giriş çıkış yaptıktan sonra bir sonraki ziyarette geçerli vize olursa istenilen ülkeden giriş yapılabilir. Bunun için seyahatin detayları da vizenin alınmasında önemli bir adımdır.
Türk vatandaşları için yeşil pasaport dışında umumi pasaport kullananların vize zorunluluğu vardır. Turistik veya iş amaçlı alınacak olan vizelerin meslek gruplarına göre istenen farklı evrak listelerine bağlı şekilde işlemlerin takip edilmesi istenir. Bunun anlamı ev hanımının kiminle gideceğine dair sponsor göstermesi gerekirken, devlet memurunun bu tarihlerde izinli olduğunu gösteren belge sunmasıdır. Farklılıklar konsolosluğun ülkesinde kalmayacağından emin olmasını kolaylaştırmak adına istediği belgelerdir. Hollanda vize evraklarının tamamı sunulmuş olsa bile ek evrak istenmesi de mümkündür. Hollanda vize işlemleri için ilk basamak vize zorunluluğunun olup olmadığını öğrenmek ve istenen evrakları toplamak olmalıdır.