İçindekiler

Vize için gerekli evrakları hazırladıktan sonra, vize randevu işlemi sağlıklı bir şekilde tamamlanabilir. Randevu alırken dikkat edilmesi gereken nokta, seyahat tarihidir. Seyahat tarihinden en az 1 ay önce randevu almaya dikkat etmek en doğrusu olacaktır. Randevu sıraları bazen yoğunluğa ve tatil günlerine ele alınarak geç verilebilir. Eksik evraklar ve yanlış kodlanan pasaport bilgileri, randevunun onaylanmamasına neden olabilir. Bundan dolayı vize randevu tarihinden önce belgeler tamamlanmalı ve evraklardaki tüm bilgilerin doğruluğundan emin olunmalıdır.

Vize, yurt dışı seyahatlerinde çoğu ülke tarafından talep edilen bir izin belgesidir. Vize başvurusu, seyahat edilecek ülkenin konsolosluğuna ya da aracı kurumlara müracaat edilerek yapılır. Yurt dışına sorunsuz bir şekilde giriş yapmak isteniyorsa, vize süreci hakkında fikir sahibi olmak şarttır. Ayrıca konsoloslukların randevu sistemiyle çalıştığını bilmek önemlidir. Yani ilk olarak, vize için randevu almak gerekir.

Vize Randevusu Nasıl Alınır?

Vize almak için, öncelikle ilgili konsolosluktan vize randevusu alarak vize randevu alma işlemini gerçekleştirmeniz gerekir. Bazı ülkeler, Fahri Konsolosluk ve Fahri Başkonsolosluk aracılığıyla da vize başvurularını alabilir. Vize randevusu alınmadan yapılan bir vize başvurusu, çok acil bir durum olmadığı müddetçe kabul edilmez. Bu yüzden konuyla alakalı gerekli bilgiye ulaşılmalıdır.

Vize Randevu Alma İşlemleri Nasıl Yapılır?

Vize işlemleri konusunu bir süreç olarak düşünmek önemlidir. Öncelikli olarak, seyahat amacının belirlenmesi gerekir. Çünkü istenecek olan belgeler seyahat amacıyla ilişkili olacaktır. Seyahat amacını belirledikten sonra, vize randevu alma işlemini gerçekleştirmek için seyahat edilecek ülkenin konsolosluğuna başvuruda bulunulabilir.

Vize randevu alma esnasında istenen evraklar teslim edilerek, parmak izi ibrazı yapılması gerekir. Bazı ülkelerin konsoloslukları, vize başvurusunda bulunanlarla mülakat yapabilir. Randevunun prosedürü ve nasıl işleyeceği, ülkeden ülkeye göre değişiklik gösterir.

Vize başvurularının, danışmanlık hizmeti sağlayan bizim gibi firmalar aracılığıyla da yapılması mümkündür. Belgelerin hazırlanması, elçiliklerle yazışma ve randevu tarihi alma gibi işlemleri yaparak, tüm süreci yönetmekteyiz. Peki vize nedir? Vize başvuru süreci nasıl gerçekleşir? Merak edilen tüm detayları bu yazımızda derledik.

dünya ülkeler

Vize Nedir?

Farklı bir ülkeye giriş yapmak isteyen kişilerin, ilgili ülkenin konsolosluğundan aldığı izin belgesine vize denir. Vize, kişinin pasaportuna damgalanabileceği gibi, harici bir belge olarak da verilebilir. Pek çok ülke, seyahatleri için Türk vatandaşlarından vize istemektedir. Seyahatin sorunsuz gerçekleşmesi için, vize başvuru ve vize sıra alma sürecini iyi bir şekilde bilmek gerekir.

Vize Türleri Nelerdir?

Vize türleri, seyahat amacına göre değişiklik gösterir. Örneğin seyahat amacıyla bir ülkeye giriş yapılacaksa turist vizesine başvurmak gerekir. Bu noktada ülkelerin farklı prosedürleri vardır.

En çok bilinen vize türleri ise şu şekildedir;

  • Schengen vizesi
  • Öğrenci vizesi
  • Transit vize
  • Turistik vize
  • Çalışma vizesi

Bunların yanı sıra, farklı vize türleri de vardır. Seyahat amacına göre alınması gereken vize türünü ve gerekli prosedürleri öğrenmekte fayda vardır. Başvuru sürecinin başında vize gün alma işlemini gerçekleştirilip, istenen evraklar ilgili konsolosluğa iletilmelidir.

Vize Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Vize başvurusunda bulunmadan önce, ilk olarak istenen belgelerin tamamlanması gerekir. Belgelerin eksik ve yanlış olması, vize başvurusunun olumsuz sonuçlanmasına neden olur. Başvurularda istenen vize evrakları gidilecek ülkeye ve seyahat amacına göre farklılık gösterebilir.

Genel olarak vize başvurularında istenen evraklar şunlardır;

  • Pasaport
  • 2 adet biyometrik fotoğraf (son 6 ayda çekilmiş olmalı)
  • İkametgah belgesi
  • Mesleki durum belgesi
  • Evli olanlar için evlilik cüzdanı
  • Nüfus kayıt örneği
  • Banka hesap dökümü

Bu belgelerin hepsi ya da birkaç tanesi vize başvurusu esnasında istenebilir. Bu belgelere ek olarak istenebilecek evraklar da vardır. Bu durum tamamen gidilecek ülkeye, vatandaşlık durumuna ve seyahat amacına göre değişiklik gösterir. Evraklar tamamlandıktan sonra, vize sırası alarak başvuru gerçekleştirilebilir.

Vize Ücreti Ne Kadardır?

Vize ücreti, gidilecek olan ülkeye ve başvuruda bulunan kişinin vatandaşlığına göre değişiklik gösterebilir. Hatta başvuru sahibinin yaşı ve seyahat amacı da, vize ücretini etkileyebilir. Güncel vize ücretlerini, başvuruda bulunulan kurum aracılığıyla öğrenebilirsiniz.

Vize Başvurularında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Vize başvurunuzun onaylanması için bir takım noktalara dikkat etmek gerekir. Öncelikli olarak, pasaportun yıpranmamış olduğundan emin olmak önemlidir. Yıpranmış bir pasaportla vize alınsa bile, sınırdan geri döndürülme ihtimali var olmaktadır. Bu yüzden yıpranmış olan pasaportu yenileyerek, sonrasında başvuru iletilmelidir.

Başvuru sırasında istenen belgeleri eksiksiz olarak tamamlamak, bilgileri doğru bir şekilde aktarmak çok önemlidir. Yanlış bilgiler ve eksik evraklar, vizenin reddedilmesine neden olacaktır. Ayrıca eğer mülakat yapılıyorsa, yetkililerin sorularına doğru bir şekilde cevap verilmelidir.

Bunların yanı sıra, başvuru esnasında seyahatin gerçekleştirilmesi için ekonomik imkanlara sahip olunduğunu belgelemek önemlidir. Bunun için mesleki durum belgesi ve banka hesap dökümü istenebilir. Başvuru süre tamamlansa dahi, ilgili konsolosluk ek belgeler talep edebilir. Vize başvurusunun onaylanması için, istenen tüm belgeleri temin etmeye özen gösterilmelidir.

Vize Başvuru Süreci Nasıl Takip Edilir?

Vize için istenen ödeme işlemi yapıldıysa, başvuru süreci tamamlanmış demektir. Fakat başvuru sonuçlanana kadar ek belgeler talep edilebilir. Vize alabilmek için, istenen tüm evrakları eksiksiz bir şekilde ilgili konsolosluğa iletmek gerekir. Başvuru süreci tamamlandığında ‘başvuru takip fişi’ verilecektir.

Bu fiş yardımıyla, telefonla ya da online olarak başvuru takip edilebilir. Başvuru sonucunun nasıl iletileceği ülkelere göre değişiklik gösterebilir. Bazı ülkeler vize sonucunu e-posta yoluyla gönderirken, bazıları ise ilgili birimden bizzat alınmasını talep edebilir.

Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra, eğer vize için onay alındıysa, onay pasaporta işlenecektir. Eğer vize başvurusu onaylanmadıysa, red beyanı ve pasaport teslim edilecektir. Red alma nedenine göre, belirli bir süre sonra tekrar vize başvurusunda bulunulabilir.

Vize Ne Kadar Sürede Alınır?

Vize için önce gidilecek ülkenin konsolosluğuna başvurarak, randevu almak gerekir. Normal koşullarda, vize başvuruları, başvuru işlemlerinin tamamlanmasından sonra 15 gün içerisinde sonuçlanır. Fakat vize alma süresini etkileyen birkaç faktör vardır. Gidilecek olan ülke, seyahat amacı ve seyahat tarihi vizenin çıkma süresini etkileyen faktörlerdir. Ayrıca başvurulan konsolosluğun yoğunluk durumu ve tatil günleri de, vize alma süresini uzatabilir. Bazen vize için randevu alma süresi bile birkaç haftayı bulabilir.

Vize Uzatma İşlemi Nasıl Yapılır?

Vize alarak yurt dışına çıkanlar vize süresini uzatmak istediklerinde, öncelikli olarak kendi ülkelerine geri dönmelidirler. Türkiye’deki herhangi bir konsolosluktan alınmış olan vizenin, ülke dışında uzatma imkânı bulunmamaktadır. Vizenin süresi sona erdiğinde ülkeye geri dönerek, yeniden vize başvurusunda bulunmak gerekir. Fakat oturum ve çalışma izni verilen vizeler ile D tipi vizelerin uzatılabilmesi mümkündür.

Vize Onayı Ve Reddi Neye Göre Belirlenir?

Vize başvurusunun onayı veya reddi, tamamen ilgili konsolosluğun takdirine bağlıdır. Belgelerin eksiksiz bir şekilde hazırlanması ve vize sırası alma işleminin gerçekleştirilmesi önemli olsa da, bunlar başvurunun onaylanacağına dair garantiler değildir. Vize reddinin en büyük sebeplerinden birisi, vizeye müracaat eden kişinin kendi ülkesine geri dönüşüne dair şüpheler olmasıdır. Ayrıca daha önceki seyahatlerinde vize kurallarını ihlal eden kişiler, bir sonraki vize başvurularında muhtemelen olumsuz sonuçla karşılaşacaklardır.

Eksik belge ve yanlış bilgilerle vize başvurusunda bulunmak da, diğer red sebeplerindendir. Bu yüzden başvuru sürecinde istenen belgeleri tamamlamaya ve bilgileri doğru iletmeye önem gösterilmelidir. Vize başvurusu olumsuz olarak sonuçlandıysa, yeniden başvuru yapılabilir. Vize başvuru ve vize randevu sürecinin eksiksiz bir şekilde tamamlanmasına rağmen hala onay alınamıyorsa, vize reddine itiraz edilebilir.

Call Now ButtonHemen Ara